Vasakronan

Kund


Vasakronan
Torbjörn Backlund
Förvaltare

Osynlig insats i byggnadsminne

På Skeppsbron 38 i Stockholm ligger en historisk byggnad från slutet av 1700-talet. Under våren 2014 avslutatade Grundels arbetet med att installera drygt 1 000 isolerglas.
– Isolerglasen syns inte alls och det är extra viktigt i den här typen av fastighet, säger Torbjörn Backlund, förvaltare på Vasakronan.

Fastigheten Argus 8 som ligger i Gamla stan i Stockholm med utsikt över vattnet är klassad som ett byggnadsminne. Det innebär att länsstyrelsen måste rådfrågas innan man gör några som helst åtgärder på huset.
– Det är ett fantastiskt hus med högt i tak och pampig entré. Tidigare hade Tullverket sin verksamhet här men i dag finns här kontorslokaler med flera hyresgäster och vi renoverade hela huset år 2000, berättar Torbjörn Backlund.

Fastighetsbolaget Vasakronan som äger huset arbetar mycket med energifrågor och Torbjörn Backlund förklarar att företaget ligger i framkant vad det gäller att hitta nya energibesparingar.

– Vi har satt in isolerglas på många av våra fastigheter. I det här huset räknar vi med en minskning av energiförbrukningen på 18-19 procent per år, berättar han. Insatsen lämpar sig bra i en fastighet som denna med så många fönster.

Eftersom det är en gammal fastighet krävs en del förarbete innan man kan börja sätt in isolerglasen. Bland annat har länsstyrelsen varit inkopplad och man har haft flera möten. Och resultatet har gjort alla inblandade mer än nöjda.
– Du ser inte isolerglaset alls och runt glaset sitter en dekorlist i trä som är i samma färg som runt fönstret och de smälter in så fint, säger Torbjörn Backlund.

Torbjörn berättar att eftersom han arbetat med Grundels tidigare kände han sig trygg med att lösningen skulle bli toppen och även Länsstyrelsen och antikvarien var väldigt positiva över resultatet.
– De var imponerade över Grundels lösning, säger Torbjörn Backlund.

Förutom isolerglasen har Vasakronan även satt in en solfilm i fönstren för att minska skarpt solljus inne i lokalen.
– Vi räknar med att få både minskad energiförbrukning och även tystare och bättre arbetsmiljö med den här insatsen, konstaterar Torbjörn Backlund.