Brf Domartornet

Kund


Brf Domartornet
Lennart Sjöberg
​​​​​​​Ordförande

16,7% lägre energiförbrukning

Brf Domartornets sammanställning över förbrukningen i april 2013 jämfört med april 2014 när Grundels isolerglas var installerat.

Jag fick åtta miljoner skäl till att förorda Grundels. Så mycket pengar sparar vi nämligen på att inte byta fönstren helt och nu får vi nästan motsvarande prestanda.

Bostadsrättsföreningen Domartornet i Mölndal består av hus byggda 1966 men med en förening som är betydligt yngre.

– Den bildades 2007 och består av 174 bostäder varav 49 är hyresrätter, berättar ordföranden Lennart Sjöberg.

Fönstren i husen är i dag två-glas som lappats och lagats under åren och även om grundstommen är bra så har de boende haft en vardag med en hel del buller och värme som läcker ut ur lägenheterna.

– Vi har haft problem med både barnskrik och trafikbuller och vi har ett kraftigt termiskt läckage, 35 procent av värmen läcker ut genom fönstren. Våra lägenheter har större rutor än vad som är gängse i dag, konstaterar Lennart Sjöberg.

När föreningen började räkna på vad ett fönsterbyte skulle gå på insåg man snabbt att det inte var ett alternativ rent ekonomiskt. Att det gick att sätta in isolerglas i de befintliga fönstren var en lösning som man inte kände till då.

– Jag sprang på Grundels som stod precis innanför dörren till Fastighetsmässan och då visste jag att jag hade hittat lösningen, konstaterar Lennart Sjöberg. Efter det har det gått fort och nu tre månader senare är renoveringen snart igång.

Förutom kostnaden och den kortare återbetalningstiden, tolv och ett halvt år mot drygt 40 år, så var det just prestandan som avgjorde det hela för bostadsrättsföreningen Domartornet.

– Grundels energiisolerade fönstren i en lägenhet som föreningen renoverade och de boende fick komma och titta på resultatet. Deras första reaktion var att kommentera hur varmt det var i lägenheten trots att den stått obebodd ett tag. Vi räknar med att installationen av isolerglas kommer höja temperaturen med minst tre grader.

Han förklarar också att de boende reagerade positivt när de såg hur diskret renovering var och att den inte påverkade till exempel befintliga persienner.

– Efter beslut på årsstämman kan vi nu påbörja arbetet efter jul, säger en nöjd ordförande i bostadsrättsföreningen.